Yrityksen rahoitus — lyhyt oppimäärä

Sata euroa sinne, tuhat tuonne ja toinen tänne. Kustannuksia on paljon niin yrityksen alkutaipaleella kuin kasvuvaiheessakin.

Mielikuva yrityksen nousujohteisesta lähdöstä voi vaihtua konkurssi-ilmoituksen laatimiseen jo heti ensimmäisen toimintavuoden aikana, jos yrityksen rahoitus ei ole kunnossa. Puolestaan myös yrityksen kasvutavoitteisiin pääseminen usein vaatii ulkopuolista rahoitusta.

Monen yrittäjän unelma kaatuu rahan puutteeseen. Erinomaisenkin liiketoimintaidean omaava yritys saattaa vajota pohjamutiin ainoastaan siksi, että tili on tyhjä. Yrityksen rahoitus antaa toivoa tulevaisuudelle!

Mitä yrityksen rahoituksella tarkoitetaan?

Rahoitus on tapa, jolla yritys voi saada rahaa ulkopuoliselta toimijalta yrityksen toimintaan ja hankintoihin. Yrityksen rahoitus on tarpeellista etenkin silloin, kun yrityksen toiminta tai hankintojen tekeminen ei olisi mahdollista ilman rahoitusta.

Ulkopuoliselta toimijalta saatu raha maksetaan takaisin, eli rahoituksessa kyse on lainaan saadusta rahasta. Poikkeuksena rahoitusmuoto nimeltä laskurahoitus, jossa rahoitusta ei makseta takaisin rahoituslaitokselle.

Aloittavan yrityksen rahoitus

Uuden yrityksen perustaminen vaatii rohkeutta. Rohkeus kuitenkin palkitaan, kun omasta unelmasta kasvaa kannattava liiketoiminta. Tavoitteeseen pääseminen vaatii usein ulkopuolista rahoitusta, joka auttaa rakentamaan tasaisemman tien yrityksen ensiaskeleille.

Rahoitusvaihtoehtoihin kannattaa tutustua jo heti, kun haave omasta yrityksestä on syntynyt. Aloittava yritys voi saada esimerkiksi pankkilainan kattamaan yrityksen kuluja, ja yrittäjä henkilökohtaista toimeentuloa tukevan starttirahan.

Aloittavan yrityksen rahoituksen vaakakupissa painaa liiketoimintasuunnitelma, kannattavuuslaskelma ja mahdolliset vakuudet, kuten yrittäjän oma asunto.

Rahoitus myöhemmässä vaiheessa

Yritystoiminnan alkuvaiheessa rahaa tarvitaan toiminnan käynnistämiseen. Rahoitukselle tulee kuitenkin usein tarvetta myös alkuvaiheen jälkeen esimerkiksi silloin, kun halutaan rahoittaa uusi investointi, täyttää pikaisesti kassavajetta tai kattaa yllättävä kulu.

Jo olemassa olevan yrityksen rahoituksen vaakakupissa painaa muun muassa yrityksen maksukyky. Yrityksen tulojen ja menojen suhteen eli tulorahoituksen tulee olla tasapainossa ulkopuolisen rahoituksen saamiseksi.

Millaisia rahoitusratkaisuja on olemassa?

Erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin löytyy erilaisia rahoitusratkaisuja. Pankkilaina, yrityslaina, Finnvera-rahoitus, Business Finland -rahoitus, ELY-keskusten tarjoama rahoitus ja laskurahoitus ovat esimerkkejä yleisistä rahoitusvaihtoehdoista.

Näistä hyvin yleisistä ratkaisuista käymme nyt hieman läpi aloittaville yrityksille sopivaa pankkilainaa, lisärahoitusta kaipaavalle ja nopeaa hakuprosessia arvostavalle soveltuvaa yrityslainaa sekä yrityksen maksuvalmiutta parantavaa laskurahoitusta.

Pankkilaina

Pankkilaina on perinteinen rahoitusratkaisu, joka sopii yritystoiminnan käynnistämiseen tai jo olemassa olevan yrityksen kasvun rahoittamiseen. Yrityksen toiminnan kannattavuuden todentaminen on edellytys pankkilainan saamiselle. Kun yrityksen maksukyky ja maksuvalmius ovat kunnossa, voi pankki myöntää lainan yritykselle.

Fundulla teemme yhteistyötä usean pankin ja pankkiryhmän kanssa. Yrityksellä on mahdollisuus saada Fundun ja pankin yhdistelmärahoitus.

Yrityslaina

Yrityslaina myönnetään säännöllistä kassavirtaa omaaville yrityksille. Lainasumma voidaan sovittaa täydellisesti juuri yrityksen senhetkiseen tarpeeseen — eli se voi olla vaikkapa isompi summa kokonaisen tuotantokeskuksen rakentamiseksi tai pienempi summa kattamaan uuden laitehankinnan. Tämä rahoitus kilahtaa yrityskassaan nopeasti, jolloin esimerkiksi suurien laskujen maksuvaikeuksilta voidaan välttyä.

Yrityslaina voi olla vakuudellinen tai vakuudeton. Suosittelemme reaalivakuudetonta yrityslainaa, jossa lainan takaisinmaksulle ei tarvitse asettaa vakuudeksi asuntoa, yrityksen omistamaa kiinteistöä tai muuta vastaavaa omaisuutta.

Yrityslaina mahdollistaa lainan saamisen nopeasti. Vain 30 sekuntia kestävän rahoitettavuustestimme avulla arvioimme tekoälypohjaisesti yrityksen rahoituskelpoisuuden ja yritys saa saman tien ehdotuksen jatkosta.

Laskurahoitus

Laskurahoitus ei edellytä rahoituksen takaisinmaksua, joten se sopii varsin moneen tilanteeseen. Laskurahoituksen idea on se, että yritys myy myyntisaatavat rahoituslaitokselle eli saa laskuista rahaa alkuperäiseltä asiakkaalta ja rahoituslaitokselta. Rahoituslaitoksen palkkio syntyy tietyn suuruisesta osuudesta laskun summasta.

Laskujen myynti parantaa yrityksen maksuvalmiutta, sillä yritys saa rahat nopeammin rahoituslaitokselta kuin alkuperäiseltä asiakkaalta.

Me Fundulla tarjoamme luotettavaa laskurahoitusta yrityksille ilman piilokuluja. Tarjoamme selkeän raportoinnin sekä fiksun hinnoittelun.

Kolme vinkkiä yrityksen rahoituksen hakemiseen

Yrityksen rahoituksella voit rahoittaa unelmaasi. Jotta rahoituksen hakeminen onnistuu sujuvasti, kannattaa lukea ajatuksen kanssa asiantuntijamme kolme perusvinkkiä yrityksen rahoituksen hakemiseen.

1. Älä epäröi hakea rahoitusta

Yrityksen rahoituksen hakeminen ei missään nimessä ole asia, jota täytyisi hävetä. Lähes kaikki yritykset tarvitsevat rahoitusta jossain vaiheessa — osa heti alussa ja toiset myöhemmässä vaiheessa. Vaikka yrityksen toimintaa ja hankintoja on mahdollista rahoittaa tiettyyn pisteeseen asti myös itse sijoittamalla yritystoimintaan omaa pääomaa, vaatii yrityksen kasvu usein kymmeniä ellei jopa satoja tuhansia euroja.

Anna rahoitusneuvojan auttaa, jotta löydät yrityksellesi parhaimman ratkaisun. Meiltä Fundulta saat alan parhaat asiantuntijat avuksesi.

2. Arvioi rahoituksen tarve mieluummin yläkanttiin kuin alakanttiin

On hyvin yleistä arvioida yrityksen rahoituksen tarve alakanttiin. Kaikkia kuluja ei välttämättä osata huomioida, jolloin alakanttiin tehty arvio ei riitä kattamaan todellisia kustannuksia. Esimerkiksi tarvittavan käyttöpääoman määrä, uuden investoinnin varainsiirtovero tai arvonlisäveron palautusten keston vaikutus jäävät helposti huomiotta rahoitustarpeen arvioinnissa.

Tietenkään myöskään liian suuri rahoitus ei ole ideaalitilanne. Rahoituksen tarpeen arvioimiseen kannattaa ehdottomasti hyödyntää rahoitusasiantuntijan ammattitaitoa, jotta arvio on mahdollisimman lähellä todellisia kustannuksia.

3. Varmista, että rahoituksen antava taho on luotettava

Oli kyse sitten pankkilainasta, yrityslainasta, laskurahoituksesta tai mistä tahansa muusta rahoitusmuodosta, tiedä aina vastuusi ja velvollisuutesi. Internetistä löytyy monenlaisia toimijoita, joista jotkut lupaavat enemmän kuin voivat lunastaa.

Luotettavan tahon voi tunnistaa muun muassa tyytyväisistä asiakaspalautteista sekä yhteistyökumppaneista. Suomalaisten suosima LähiTapiola ja Säästöpankki Fundun omistajina takaavat aina laadukkaat ja luotettavat rahoitusratkaisut.

Yrityksen rahoitus Fundulta

Olet tervetullut onnistujien joukkoon! Me Fundulla olemme rahoittaneet jo satojen yritysten matkaa kohti menestystä. Aloita rahoituksen hakeminen tekemällä nopea, tekoälyyn pohjautuva rahoitettavuustesti.