Fundu tuo tasapainoa sijoitussalkkuusi

Yrityslainoihin sijoittaminen on järkevää

Finanssikriisistä alkanut poikkeuksellinen rahapolitiikan jakso on varmasti aiheuttanut harmaita hiuksia monelle sijoittajalle: mitä osakkeideni arvolle tapahtuu, jos ja kun korkotaso lähtee tulevaisuudessa nousuun ja keskuspankin määrällinen elvytys päättyy? Kannattaako enää tehdä lisäsijoituksia osakemarkkinoille vai onko huippu jo saavutettu? Nämä ovat kysymyksiä, joita monet sijoittajat ovat pyöritelleet viime aikoina mielessään.

Periaatteessa oman sijoitussalkun tasapainottaminen on helppoa. Salkun tiettyihin omaisuusluokkiin liittyvää riskiä voidaan vähentää hajauttamalla sijoituksia muihin luokkiin, kuten osakemarkkinoiden tapauksessa vaikkapa korkosijoituksiin, asuntoihin tai raaka-aineisiin. Nykyisessä korkoympäristössä perinteiset korkosijoitukset eivät kuitenkaan ole tarjonneet erityisen houkuttelevia tuottoja, mikä on tehnyt salkun tuottoisasta hajauttamisesta hankalampaa.

Fundussa sijoitat maksutta

Matalakorkoisen sijoitusympäristön ongelmien ratkaisuksi Fundu on tuonut uudenlaisen, joukkorahoitukseen perustuvan sijoitusmallin markkinoille. Sähköisen verkkopalvelun kautta sijoittajat voivat sijoittaa suoraan listaamattomien yritysten korkeakorkoisiin lainoihin – ilman minkäänlaisia sijoittamisen kustannuksia. Sijoittajille Fundu tarjoaa kahta erityyppistä sijoitustuotetta, siltalainoja sekä kuukausi- ja kertalyhenteisiä yrityslainoja.

Hyvää tuottoa suhteessa riskiin

Siltalainojen houkutus sijoittajille perustuu osaltaan julkisrahoittajan aiheuttamaan markkinapoikkeamaan, jonka seurauksena sijoituksille pyritään saamaan ns. ylisuuria tuottoja.  Fundun yleisin yrityslainatyyppi, kuukausilyhenteinen yrityslaina puolestaan tuottaa sijoittajille kuukausittaista kassavirtaa, jonka voi vaivattomasti ja kuluttomasti uudelleensijoittaa palvelun kautta ”korkoa korolle” periaatteen mukaisesti käyttäen esimerkiksi Allocator-sijoitustyökalua. Listaamattomien yritysten lainat ovat toki lähtökohtaisestikin houkuttelevia korkosijoituskohteita, nimellisten vuosikorkojen ollessa keskimäärin noin 10 % luokkaa.

Yhteistyötä rahoitusalan jättiläisten kanssa = toimialan paras hankevirta

Fundu tekee tällä hetkellä yhteistyötä neljän pankin (Nordea, Säästöpankki, OmaSP ja Handelsbanken) sekä useiden rahasto- ja varainhoitoon keskittyneiden yritysten ja yhteisöjen kanssa. Tämä mahdollistaa Fundulle toimialan parhaan ja luotettavimman hankevirran.

Fundun nopeaa kasvua selittää erityisesti LähiTapiola, joka on tehnyt sijoituksen Funduun ja aloittanut kanssamme tiiviin yhteistyön. Tämän seurauksena palveluun saadaan sekä rahoitettavia kohteita että sijoituksia, mikä monipuolistaa myös piensijoittajien sijoitusmahdollisuuksia.

Fundu-palvelu on alusta lähtien rakennettu sekä sijoittajien että rahoitettavien yritysten ehdoilla, minkä seurauksena se on otettu hyvin vastaan myös ammattimaisten sijoittajien keskuudessa.

Fundu kasvaa – sijoittajat hyötyvät

Fundu on ollut kovassa kasvussa toimintansa alusta saakka ja palvelua käyttävien sijoittajien lukumäärä onkin noussut nopeasti tuhansiin. Palvelua käyttävien sijoittajien lukumäärän ja palvelun rahoitusvolyymin kasvaessa Fundu pystyy tarjoamaan yhä monipuolisempia sijoituskohteita sijoittajille, sillä mitä enemmän sijoituksia palvelun kautta tehdään, sitä vakiintuneempia yrityksiä palvelun kautta voidaan rahoittaa. Miljoona euroa tarvitseva vakiintunut yritys on usein riski-tuotto -profiililtaan hyvin erilainen kuin 10.000 euroa tarvitseva startup-yritys.

 

Sijoitusmallin haasteet

On hyvä tuoda esille myös yrityslainojen haittapuolet perinteisempiin sijoituksiin verrattuna. Fundun yrityslainat ovat epälikvidejä sijoituksia, eli niillä ei ole toimivia jälkimarkkinoita – sijoittajan tulee siis pitää sijoitukset hallussaan lainan alusta aina niiden päättymiseen asti. Onneksi Fundun lainat ovat kuitenkin usein varsin lyhytaikaisia tai kk-lyhenteisiä, jolloin pääomaa alkaa palautua jo ensimmäisestä kuukaudesta lähtien.

Lisäksi listaamattomiin yrityksiin liittyy enemmän yritysriskiä kuin mihin monet sijoittajat ovat tottuneet. Ei ole tavatonta että pk-yritys maksaa lainansa viikon myöhässä, ja konkurssiriskikään ei ole täysin poissuljettu. Suhteellisen korkea korko ja henkilötakaukset tasapainottavat riskejä, kunhan sijoittaja muistaa hajautuksen kultaisen säännön.

Olemme arvioineet luottotappioiden määräksi noin 1-2 % lainoista, joka sekin tuottaisi sijoittajille hyvän tuoton, kunhan vain sijoitukset on hyvin hajautettu. Onneksi hajauttaminen onkin Fundussa helppoa tehdä, sillä minimisijoitus yksittäiseen kohteeseen on 10 euroa ja sijoittaminen on aina kulutonta. Hajauttamiseen on tarjolla myös Allocator-työkalu joka automatisoi sijoittamisen sijoittajan haluamin reunaehdoin.

Hyvä keino tasapainottaa sijoitussalkkua

Kiteytettynä voidaan todeta, että Fundun yrityslainat ovat helppo ja tuottoisa keino tasapainottaa omaa sijoitussalkkua ja ylipäätään erinomainen lisä omaan sijoitussalkkuun, kunhan vain muistaa sijoitusten luonteen epälikvideinä sijoituksina ja hajauttaa sijoituksensa useampaan lainaan mahdollisten maksuviivästysten ja luottotappioiden varalle.

PLUSSAT

  • Hyvää korkotuottoa
  • Ei kaupankäynnin kustannuksia
  • Sijoituksen tekeminen onnistuu muutamassa minuutissa verkkopankkitunnuksilla

MIINUKSET

  • Sijoitukset epälikvidejä, kuitenkin mahdollisuus valita halutessaan lyhytaikaisia lainoja
  • Yrityskohtainen riski suhteellisen korkea, muista hajauttaa!

 

Fundu, Tuomas Oksanen, tuomas.oksanen@fundu.fi