Kolme vinkkiä julkisen rahoituksen hakemiseen

(Alkuperäinen artikkeli julkaistu Clients’in blogissa: http://www.clients.fi/blogi/3-vinkkia-julkisen-rahoituksen-hakemiseen/)

Suunnitteletko julkisen rahoituksen hakemista? Tsekkaa nämä kolme vinkkiä ennen rahoitushakemuksen tekemistä!

 

1. Älä aloita hankkeen toimenpiteitä ennen hakemuksen lähettämistä

Ehkä tärkein vinkki, jonka julkisen rahoitushaun osalta voi antaa.

Jos haet julkista rahoitusta tietylle toimenpiteelle, sen osalta ei saa olla mitään tehtynä ennen rahoitushakemuksen lähettämistä. Korostan; ei mitään.

Esimerkiksi ulkopuolisesta asiantuntijapalvelusta voit pyytää tarjouksen ennen hakemuksen lähettämistä, mutta et saa allekirjoittaa ostosopimusta, etkä varsinkaan aloittaa toimenpiteitä kyseisen tahon kanssa. Jos olet palkkaamassa uutta henkilöä, voit periaatteessa valita hänet, mutta mikäli haluat saada hänen palkkaansa tukea, ei työsopimusta voi allekirjoittaa ennen kuin rahoitushakemus on lähetetty.

Pahimmassa tapauksessa yksi liian aikaisin tehty toimenpide vaarantaa koko hankkeen ja kaikki haettu tuki jää saamatta. Ja kyllä, jo yhdellä päivällä on vaikutusta – jos hakemus lähetetään tiistaina, ei maanantaina allekirjoitettu sopimus ole rahoituskelpoinen.

Kun hakemus on lähetetty, eli lähetä-nappia on painettu, voi kustannuksia alkaa kerryttämään ns. omalla riskillä. Ei siis tarvitse odottaa päätöksentekoon saakka – mutta kannattaa ottaa huomioon, että päätös voi olla kielteinenkin.

 

2. Tee hakemus riittävän ajoissa

Jo hakemuksen täyttäminen itsessään vie aikaa ja resursseja yrityksessä. Tarkan hankesuunnitelman kirjoittaminen, menneiden ja tulevien lukujen ilmoittaminen muutamassa eri muodossa sekä tulossa olevien toimenpiteiden kustannusarviot perusteluineen vievät aikaa. Hankehakemuksen täyttäminen ei ole mikään läpihuutojuttu – ainakaan jos hakemukselle halutaan positiivinen päätös.

Kun hakemus on lähetetty, päätöksen tekemisessä kestää oma aikansa – rahoituksesta riippuen n. 1-3 kuukautta. Hakemuksen lähettämisen jälkeen hanketta voi alkaa toteuttamaan ns. omalla riskillä, mutta jos haluaa varmistuksen rahoitukselle, pitää aikaa varata muutama kuukausi. Jos siis hanke olisi tarkoitus aloittaa syksyllä, pitäisi hankehakemus jättää sisään käytännössä nyt.

 

3. Varmista omarahoituksen osuus

Valtaosa julkisesta rahoituksesta maksetaan vasta jälkikäteen, toteutuneita kustannuksia vastaan. Luonnollisesti tämä tarkoittaa sitä, että maksat kulut ensin kokonaisuudessaan itse ja vasta takautuvasti saat julkiselta rahoittajalta tukiosuuden verran euroja.

Rahoitushakemukseen tulee yleensä varmistaa omarahoitusosuus, eli esimerkiksi puolet kustannuksista (jos tukiprosentti on 50 %). Todellisuudessa yrityksestäsi tulee löytyä varoja aluksi koko hankkeen kustannusten maksamiseen joko lainan tai tulorahoituksen myötä.

Vaikka tukipäätös olisi myönteinen, tukisumma useimmiten maksetaan jälkikäteen. Tämän vuoksi hanketta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, miten yrityksen kassa kestää hankkeen toteuttamisen.

Sekä hankkeen pyörittämiseen tarvittavien tilapäisten kassavarojen että hankkeen toteuttamiseen vaadittavan omarahoitusosuuden järjestämisessä auttaa tarvittaessa Fundu.

Clients Finland Oy, Teija Metso, teija.metso@clients.fi

Lähde: Clients.fi 25.5.2016 http://www.clients.fi/blogi/3-vinkkia-julkisen-rahoituksen-hakemiseen/