Marinin vero-optimoinnissa ei sijaa moitteille!

1. Suomen entinen pääministeri Sanna Marin jätti eduskuntavaalien jälkeen politiikan ja ryhtyi yrittäjäksi. Marin omistaa 90 % MA/PI Oy:stä.

2. On hienoa, että Marin aloitti vaativan yrittäjän uran. Vielä hienompaa on nähdä, että ex-pääministeri menestyy politiikan lisäksi myös liiketoiminnassa. Hänen yrityksensä tilikauden 2023 liikevaihto oli 666 000 euroa, josta liikevoittoa kertyi 387 000 euroa. Suomalainen veronmaksaja kiittää, kun yhtiö maksaa voitosta lähes 85 000 euroa tuloveroa!

3. Marin olisi voinut päättää jakaa osinkona satoja tuhansia euroja. Nyt osingonjako oli kuitenkin hyvin maltillinen: yhtiö jakoi vain pienen murto-osan, 24 000 euroa, jakokelpoisista varoista osinkoina. Näin suurin osa voitosta jäi MA/PI Oy taseeseen, minkä seurauksena yhtiön omavaraisuusaste on erittäin hyvä, noin 75 %.

4. Suomen verojärjestelmä listaamattomien osakeyhtiöiden osalta toimii siten, että pieni osa eli 8 % yrityksen nettovarallisuudesta on mahdollista nostaa ns. veroedullisena osinkona. Tällaisesta osingosta 25 % on veronalaista pääomatuloa ja 75 % verotonta. Jos yrittäjä nostaa enemmän osinkoa, 75 % osuudesta katsotaan olevan ansiotuloa. Marin on siten optimoinut osinkojen verotuksen hyödyntämällä tätä huojennusta.

5. Verokannustimen vaikutus näkyy yhtiöiden rahoituskelpoisuuden parantumisena, sillä omavaraisuusaste (omien varojen suhde velkoihin) on tärkeä tekijä rahoituspäätöksiä tehtäessä. Jos kaikki jaettaisiin osinkoina, omat pääomat olisivat jatkuvasti vähissä. Vahvat omat pääomat luovat puskureita talouden heilahtelujen varalle ja toimivat iskunvaimentimina erilaisia sokkeja vastaan.

6. Julkisuudessa nousi kohu, sillä poliitikkona Marin kritisoi jo 10 vuotta sitten suomalaista listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoihin liittyvää verotusta. Marin totesi sittemmin poistetussa blogissaan, että verokikkailu on ”yhteiskunnan syöpä”, joka murentaa kansalaisten yhteisvastuuta ja keskinäistä luottamusta.

7. Marinin toiminta omistajana on kuitenkin täysin loogista eikä sitä ole syytä kritisoida. Marinilla on oikeus olla poliitikkona jotain mieltä ja toimia yrittäjänä siten kuin verotusjärjestelmä häntä kannustaa. Poliitikon sanojen ja yrittäjän tekojen välillä saa olla eduskunnan käytävän levyinen kuilu. Jos Marin palaa politiikkaan, luottamus mitataan äänestyskopissa.

8. Olennaista Marin-tapauksessa on se, että sinänsä monimutkainen verojärjestelmä sai kaipaamaansa julkisuutta käytännön esimerkin kautta. Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen tarkoitus on kannustaa osakkaita jättämään pääomia yhtiöön sen sijaan, että pajatso tyhjennettäisiin omistajien taskuihin joka vuosi.

9. Luulen ja toivon, että Marin ymmärtää omakohtaisen kokemuksen kautta, kuinka suomalainen listaamattomien osakeyhtiöiden verotus kannustaa omistajia juuri siihen, mihin on tarkoituskin.

10. Toivottavasti ex-puheenjohtajan toiminta saa myös SPD:n vihdoin ymmärtämään tämän. Tähän asti verotuksen muuttamisen ovat estäneet hallitusneuvotteluissa joko Keskusta tai Kokoomus. Puolustuslinjan pitäminen on välttämätöntä, sillä yrittäjäriskiä ei Suomessa juuri muulla tavoin kompensoida.


Yrityksen rahoituskelpoisuus selviää nopeasti Fundun rahoitettavuustestillä

Kaikki yritykset eivät ole rahoituskelpoisia. Rahoituskelpoisuuden selvittäminen on tähän asti ollut toisinaan jopa työlästä ja hidasta, jonka vuoksi kehitimme salamannopean rahoitettavuustestin — sen avulla saat tietää yrityksesi rahoituskelpoisuuden 30 sekunnissa!


Rahoitettavuustestin tekeminen on täysin maksutonta. Testiin tarvitsee kirjoittaa ainoastaan yrityksen nimi tai Y-tunnus, niin saat tuloksen silmänräpäyksessä. Kokeile vaikka itse ja ylläty, kuinka helposti homma hoituu!