Yrityslainan korko

Kun yhtiö on päättänyt hakea yritysrahoitusta liiketoiminnan kehittämiseen, investointeihin, siltarahoitukseen tai käyttöpääomaksi, tulee osaksi rahoituksen kustannuksia myös korko. Pyrimme tämän blogin avulla vastaamaan yleisempiin korkoa koskeviin kysymyksiin.

Fundu rahoittaa yrityksiä itsenäisesti sekä yhteistyössä pankkikumppaniensa kanssa. Myönnämme rahoituksia 25.000 € ylöspäin. Uskallammekin sanoa, että rahoituksemme on kilpailukykyinen vaihtoehto yhtiölle erilaisiin rahoitustarpeisiin.

Mikä on korko?

Korko on rahan hinta, jonka lainanantaja saa korvaukseksi lainatusta rahasta lainanottajalta. Korkoa maksetaan lainanantajalle rahoitussopimuksen pituuden mukaan, yleisesti kuukausittain. Lainan korko ilmoitetaan vuosikorkona ja se määräytyy markkinakoron sekä lainanmyöntäjän marginaalin perusteella. Yrityslainan lopullinen hinta muodostuu lainan pääomalle maksettavasta korosta sekä lainan nostoon ja hoitoon liittyvistä kuluista.

Fundussa yrityslaina on sidottu markkinakorko Euriboriin, jonka ansiosta yrityslainan korko pysyy samana koko koronmääräytymisjakson. Esimerkiksi 12 kuukauden euriboriin sidotun lainan korko pysyy muuttumattomana 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen viitekorko tarkastetaan korontarkistuspäivänä.

Euriborin lisäksi yrityslainaan lisätään marginaali eli korkomarginaali. Marginaali on rahoittajan osuus korosta, jolla katetaan muun muassa toimintakustannuksia ja luoton myöntämisestä aiheutuvaa riskiä. Fundun yrityslainoissa marginaali on asiakaskohtainen, ja sen suuruuteen vaikuttavat mm. yrityksen ikä, asiakkaan maksukyky sekä arvio yrityksen tulevaisuuden näkymistä. Myös lainan käyttötarkoitus ja lainan takaukset ovat oleellisessa roolissa yrityslainan korkoa määriteltäessä. Arvioimme tekoälypohjaisesti yrityksesi rahoituskelpoisuuden ja annamme ehdotuksen jatkosta https://www.rahoitettavuustesti.fi/ tai tee hakemus www.fundu.fi.

Rahoitustarjouksessa tulisi olla ilmoitettuna vuosikorko, mutta osassa tarjouksissa ilmoitettu korko on kuukausikorko, eikä ns. vuosikorko. Kuukausikorko saattaa näyttää edulliselta, mutta todellisuus on usein toista. Kuukausikorko tulee kertoa 12:lla, jotta saadaan vertailukelpoinen vuosikorko. Fundu ilmoittaa asiakkaalle aina vuosikoron, jotta kokonaiskoron laskenta on selkeää ja avointa rahoituksen ottajalle.

Määritelmiä

Viitekorko on rahalaitoksen velkainstrumenttien hinnoittelussa käytetty julkisesti noteerattu korko, jonka perusteella lainasopimuksen korko määritellään. Fundussa käytetään julkisesti noteerattua markkinakorkona Euribor-korkoa, johon lisätään asiakaskohtainen marginaali. Voit katsoa tämän hetkisen Euribor-tason Suomen pankin sivuilta: https://www.suomenpankki.fi/.

Korkojakso tarkoittaa ajanjaksoa, jolta korko lasketaan. Korkojakso on tavallisesti yksi vuosi riippumatta siitä, kuinka pitkä tarkasteltava ajanjakso lainassa on. Vaihtuva korko tarkoittaa, että korkokanta riippuu jostain toisesta korosta eli viitekorosta.

Vaihtuva korko voi muuttua kesken laina-ajan, kun rahoituksen pituus ylittää Fundussa 12 kuukautta. Marginaali on korkokannan osa, jonka luotonantaja määrittää yleisesti asiakaskohtaisesti luottosopimuksissa.

Marginaali on koron osuus, jolla rahoittaja pyrkii kattamaan rahoituksesta muodostuneet kustannukset sekä tuottamaan itselleen katetta.

Yrityksen rahoituskelpoisuus selviää nopeasti Fundun rahoitettavuustestillä

Kaikki yritykset eivät ole rahoituskelpoisia. Rahoituskelpoisuuden selvittäminen on tähän asti ollut toisinaan jopa työlästä ja hidasta, jonka vuoksi kehitimme salamannopean rahoitettavuustestin — sen avulla saat tietää yrityksesi rahoituskelpoisuuden 30 sekunnissa!

Rahoitettavuustestin tekeminen on täysin maksutonta. Testiin tarvitsee kirjoittaa ainoastaan yrityksen nimi tai Y-tunnus, niin saat tuloksen silmänräpäyksessä. Kokeile vaikka itse ja ylläty, kuinka helposti homma hoituu!